Categorie: Bibliotheek
-
Immateriële waarden hebben ook hun plek
Als seculiere partij met een aanzienlijke christelijke achterban moet GroenLinks recht doen aan religieuze sentimenten in maatschappelijke discussies rond bijvoorbeeld euthanasie en ritueel slachten. De partij doet daar zijn best voor, blijkt ook uit het conceptverkiezingsprogramma, maar vanzelfsprekend gaat het niet. Lees hier verder
-
Alsof ik thuis ben
Onder redactie van Manuela Kalsky. In opdracht van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) gaan onderzoekers op verkenningstocht. Zij kijken door de ogen van leerlingen en docenten, moslimjongeren, homo’s en lesbo’s, verslaafden en vele anderen. Het resultaat van hun zoektocht is een boek vol eye-openers over insiders en outsiders, rolmodellen én dwarsliggers. Info…
-
Islam, populisme en kerkelijke respons
Auteur dr. Antje van der Hoek geeft in deze uitgave van de remonstranten de discussie weer binnen kerken in Duitsland en Nederland over de verhouding tussen moslims en christenen. Zij gaat met name in op de handreiking van de Evangelisch Lutherse Kerk in Duitsland ‘Klarheit und gute Nachbarschaft. Christen und Muslime in Deutschland’ (2006) en…
-
Karen Armstrong: video-interview over compassie
Madelinde Krantz van de Werkgroep Compassie Arnhem reisde met Sophie Lambrechtsen en Carlos Grandez Rodriguez afgelopen zomer naar Londen om schrijfster Karen Armstrong te interviewen over het Handvest voor Compassie waarvan zij de initiator is. Bekijk de beeldregistratie van het interview (op de site van het Handvest voor Compassie).
-
Religiestress
Religie veroorzaakt stress in Nederland. Dat is vreemd. Kerken krimpen. Politieke partijen die zich beroepen op godsdienstige beginselen weten steeds minder kiezers aan te spreken. Wat kan ons religie dan nog schelen? Maar schijn bedriegt. Hoofddoekjes, christelijke homo-therapie en ritueel slachten verhitten de maatschappelijke gemoederen. Het redelijke religieuze spreken en het redelijk spreken over religie…
-
Het vrije woord. Religie en politiek in domineesland.
Ooit waren theologen en predikanten de opiniemakers bij uitstek. Overal kwam je hen tegen en hun mening telde mee. Hoe gaat het nu met dominees en de politiek? Nederland staat bekend als land van koopmannen en dominees. De laatsten hebben het moeilijk: de maatschappelijke betekenis van religieuze professionals is kleiner geworden. Welke rol spelen theologen en…