Honderdduizenden scholieren in Europa en daarbuiten gingen massaal de straat op. En op 10 maart is de nationale Klimaatmars in Amsterdam die heel veel mensen op de been zal brengen. Het nemen van rechtvaardige maatregelen om CO2-uitstoot terug te dringen en de opwarming van de aarde te beperken, is hét grote politiek issue op dit moment.
Klimaat en duurzaamheid zijn ook belangrijke thema’s voor de provincies en de waterschappen. Op 20 maart mogen we in één gang naar de stembus voor zowel het provinciaal bestuur als het bestuur van ons waterschap een stem uitbrengen. Twee GroenLinks-lijstrekkers uit de provincie vertellen over hun drijfveren en waarden, en vanuit de waterschappen doen twee lijsttrekkers dat van de groene waterschapspartij Water Natuurlijk.
Ook in kerk en theologie is klimaatverandering een thema dat vraagt om doordenking. Binnenkort verschijnt het boek Groene Theologie van Trees van Montfoort. Op verzoek van de redactie schreef ze alvast een introductie. ‘Ecotheologie zet vraagtekens bij het wereldbeeld van de moderne tijd met zijn geloof in menselijk kunnen en in vooruitgang. In het moderne wereldbeeld zijn mensen nauwelijks meer onderdeel van een groter geheel maar staan ze erboven. Theologie wordt veel relevanter als ze weer durft te spreken over de hele werkelijkheid.’
CDA-prominent Herman Kaiser noemt in deze editie de klimaatcrisis een waardencrisis: ‘Wij wonen het huis van de aarde uit en laten het onbewoonbaar achter voor onze kleinkinderen. Als je door hebzucht de levensruimte wegneemt van toekomstige generaties, dan tast je elementaire mensenrechten aan.’ De bestuurskundige en oud-burgemeester schreef het boek In waarde verbonden en doordenkt de morele grondslagen van maatschappij en politiek. Dat is nodig in een tijd dat antidemocratische krachten wereldwijd sterker worden. Dat vind ook filosoof Welmoed Vlieger die studie doet naar politiek en innerlijkheid. Ze wijst op de kracht én kwetsbaarheid van onze democratie en zegt: ‘De innerlijkheid staat in de eerste plaats voor het hebben van doorleefde opvattingen en overtuigingen.’
Zonder reflectie op levensbeschouwing en onze innerlijke waarden en overtuigingen verschraalt de politiek in een cynisch spel van uitsluitend macht en deelbelangen. Dat maakt de wereld niet beter. Ook met deze editie van De Linker Wang hopen we iets te laten zien van de overtuiging dat politiek uiteindelijk moet gaan om het goede leven: om het geloof in gerechtigheid, vrede en de toekomst van onze planeet.
Theo Brand, hoofdredacteur