De Linker Wang is de religiewerkgroep van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. We laten ons inspireren door mensen voor wie geloof of spiritualiteit bijdraagt aan duurzaamheid, vrede en gerechtigheid. Religie kan inspireren tot samenwerking maar ook tot tegenspraak en kritiek. Het gesprek hierover voeren we in ons magazine en tijdens debatten en ontmoetingen.
De alinea hierboven is het mission statement van De Linker Wang. De tekst is te vinden op onze website. Onlangs hebben we hem herschreven. Bestuursleden Helene Timmers en Tjeerd de Jong bogen zich met ondergetekende over de tekst. Niet vanwege een koerswijziging, maar omdat de tekst eenvoudiger en strakker kon.
Het woord ‘inspireren’ staat er twee keer in. Politiek kan niet zonder inspiratie als we beleid en bestuur niet willen overlaten aan technocraten of opportunisten. Werken aan een schone, eerlijke en vreedzame wereld vraagt om vertrouwen, hoop en visie. Tegelijk is ‘tegenspraak en kritiek’ onmisbaar. Levensbeschouwingen of andere nieuwe inzichten ontstaan vaak als reactie op de bestaande orde en staan ook zelf weer onder kritiek.
Marianne Thieme heeft een duidelijke visie op het goede leven. De voorvrouw van de Partij van de Dieren hekelt het ‘compromisme’. ‘Als je maar tot overeenstemming komt, dan ben je zogenaamd constructief en heb je je verantwoordelijkheid genomen. Maar vervolgens vraagt iedereen zich af: waar zijn de idealen nu eigenlijk gebleven?’, aldus Thieme. Geen wonder dat zij in Jesse Klaver een geestverwant ziet. Haar visie is helder: ‘Als we op een andere manier kijken naar wat welbevinden en welzijn werkelijk betekenen, dan ga je andere keuzes maken. Dan komt er oog voor de stemlozen. De dieren staan symbool voor een systeem dat verziekt is, omdat zij altijd de prijs betalen, naast natuurlijk de mensen die het heel erg moeilijk hebben.’
Het gesprek dat redacteur Nadine Huiskes met Thieme had, vond plaats voordat ze opnieuw met een wetsvoorstel kwam tegen onverdoofde slacht. Daarom elders in deze editie aandacht voor dit thema. We zien een spanningsveld tussen dierenrechten en godsdienstvrijheid. Dat groene partijen moeite hebben met de slachtmethode, kan ik wel plaatsen. Maar wat zijn de motieven van partijen die de bio-industrie ongemoeid laten en dit wetsvoorstel steunen? Zeker zolang de bio-industrie mag blijven bestaan, vind ik een verbod op koosjer en halal geen zuiver en evenwichtig parlementair besluit.
Theo Brand, hoofdredacteur