Als u dit leest, staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Op 21 maart worden in 335 gemeenten weer nieuwe gemeenteraadsleden gekozen en uiteindelijk nieuwe colleges gevormd. GroenLinks deed het bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 goed, maar hoe dat doorwerkt op lokaal niveau is afwachten.
In dit nummer van De Linker Wang komen vier GroenLinks-lijsttrekkers aan het woord die in hun gemeente proberen er het beste van te maken. Zij gaan daarbij allemaal uit van hun eigen kernwaarden, waarbij elkaar helpen en zorgen voor gelijkheid bij allemaal terugkomt.
Die drive naar gelijkheid is ook wat Nabil Sahhar in dit magazine vertelt. Hij vluchtte als kind uit Palestina en strijdt nu voor de Palestijnse zaak. Hij voelt geen rancune tegen Israël en wil gelijkheid en gerechtigheid. Dat duurt lang, maar Sahhar is ervan overtuigd dat hij vecht voor een goede zaak.
In dat ‘vechten’ gelooft, in zekere zin, ook Martin Visser. In de Uitsmijter neemt hij ons mee hoe hij als leraar levensbeschouwing zijn eigen waarden inzet om middelbare scholieren iets bij te brengen over ‘een vaag vak’ als levensbeschouwing.
Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, worden de verschillen tussen de diverse partijen weer kleiner. In de verkiezingstijd zegt iedere partij het beste te willen voor de inwoners. Pas na de verkiezingen worden de verschillen zichtbaar. Het doel blijft voor iedereen gelijk: de woonplaats iets mooier, socialer, of leefbaarder maken. Maar of je dan namens GroenLinks, VVD of een lokale partij in de gemeenteraad zit, kan wel een wezenlijk verschil maken. Juist op onderwerpen waar de gemeenteraad echt zeggenschap over heeft, zoals duurzaam lokaal beleid, de invulling van de bijstandswet of het lokale budget voor de zorg worden de verschillen vaak duidelijk zichtbaar in de uitwerking van het beleid. In diverse gemeenten hebben juist de linkse partijen de afgelopen jaren het armoedebeleid flink op de kaart gezet.
Gelijkwaardigheid speelt ook een rol in The Passion. Redacteur Yvonne Brink analyseerde het programma. De huidskleur van de hoofdrolspelers doet er al niet meer toe, maar een bredere rol voor Maria, of zelfs een vrouwelijke Jezus, zit er voorlopig niet in, stelt ze.
Diezelfde gelijkwaardigheid werkt door in de politiek, juist in een tijd waarin de ongelijkheid op zoveel vlakken toeneemt. Met een groen en sociaal beleid valt er nog veel winst te halen, weg van de ongelijkheid.
Ik ben enorm benieuwd wat de gemeenteraadsverkiezingen opleveren, juist met dat groene en sociale ideaal in het achterhoofd.
Bas Joosse, eindredacteur